Jakość
Estry essentiALA przeszły szereg rygorystycznych badań, które znacznie wykraczają poza zakres wymagany przez polskie i unijne przepisy. Chcieliśmy mieć pewność, że produkt który oddajemy w Państwa ręce będzie najlepszy i najzdrowszy.
Pozytywne opinie wydały m.in. Uniwersytet Jagielloński, Uniwersytet Wrocławski, Instytut Włókien Naturalnych.
Pozytywną opinię na temat właściwości nutraceutycznych estrów essentiALA wydało Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Estry essentiALA zostały zakwalifikowane do kategorii nutraceutyk, tj. produkt wyizolowany z roślin, stanowiący koncentrat składników bioaktywnych o działaniu pro-zdrowotnym.
Jakość essentiALA została potwierdzona m.in. następującymi badaniami:
- Brak glikozydów cyjanogennych z oleju lnianego potwierdzone badaniem: "Oznaczenie glikozydów cyjanogennych" wykonane przez Instytut Włókien Naturalnych - Zakład Badań i Przetwórstwa Lnu przez mgr. inż. Marka Biskupskiego.
- Bezpieczeństwo stosowania, w tym przez kobiety w ciąży i małe dzieci potwierdzone badaniem:"Badanie toksykologiczne" wykonane przez Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego przez zespół prof. dr. hab. Andrzeja Starek.
- Pozytywna opinia na temat właściwości pro-zdrowotnych (nutraceutycznych) wydana przez Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego przez dr. Pawła Zagrodzkiego.
- Czystość mikrobiologiczna: "Badanie mikrobiologiczne" wykonane przez Uniwersytet Wrocławski, Wydział Biotechnologii przez zespół prof. dr. hab. inż Marcina Łukaszewicza.
- Kosmetyki stworzone na bazie estrów essentiALA (Natural Active Cream) zostały przebadane klinicznie w Centrum Badań Klinicznych DERMED w Łodzi przez zespół pod przewodnictwem prof. dr hab. n. med. Andrzeja Kaszuba i uzyskały pozytywną opinię jako wyrób do stosowania w terapii wspomagającej leczenie chorób skóry takich jak atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca.
essentiALA jest suplementem diety wpisanym w roku 2016 do Centralnego Rejestru Produktów (poz 135), który prowadzi Departament Żywności Prozdrowotnej przy Głównym Inspektoracie Sanitarnym.
essentiALA uzyskała certyfikat V-Label, który potwierdza, że produkt jest w 100% pochodzenia roślinnego i na żadnym etapie produkcji nie są używane produkty odzwierzęce.
Specyfikacja Produktu
essentiALA Pure Essence - suplement diety
Produkt: essentiALA Pure Essence
Opakowanie: butelka 120 ml
Termin przydatności do spożycia: 36 miesięcy
Klasyfikacja produktu suplement diety
Skład:
100% koncentrat monoestrów etylowych kwasów tłuszczowych wyizolowanych z oleju lnianego w tym: kwas alfalinolenowy (ALA, n-3, Omega 3) 57,6 % vol., kwas linolowy (LA, n-6, Omega 6) 17,0 % vol., kwas oleinowy (OA, n-9, Omega 9) 15,4% vol.
Produkt pakowany w atmosferze ochronnej (nasycony gazowym azotem do stanu równowagi). Produkt nie zawiera przeciwutleniaczy oraz konserwantów.
Skład procentowy:
Zawartość estrów etylowych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych:
- C 18:3 α-linolenowy (n-3, ALA, Omega3) 57,6 [% vol]
- C 18:2 kwas linolowy (n-6, LA, Omega 6) 17,0 [% vol]
- C 18:1 was oleinowy (n-9, Omega 9) 15,4 [% vol]
- monoestry nasyconych kwasów tłuszczowych 9,9 [% vol.]
- razem monoestry wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega-3 i Omega-6) 74,6 [% vol.]
- razem monoestry nienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega-3, Omega-6, Omega-9) 90,0 [% vol.]
Zawartość suchej masy: 99,7 [g/100 g]
Wartość energetyczna: 894,6 [kcal/100g]
Właściwości fizykochemiczne:
- postać - płyn
- barwa - wg skali barw Munsellabarwa jasnego miodu
- klarowność - klarowny
- zapach - swoisty
- gęstość - [g/cm3]0,87-0,89
- ph~7
Właściwości mikrobiologiczne:
- drobnoustroje tlenowe mezofilne - nieobecne
- drożdże i pleśnie - nieobecne
- bakterie Staphylococcus aureus - nieobecne
- bakterie Salmonella - nieobecne
- bakterie Escherichia coli - nieobecne
Substancje antyodżywcze:
- glikozydy cyjanogenne - nieobecne
- substancje alergenne - nieobecne
Trwałość i warunki przechowywania:
Przechowywać w zamkniętych opakowaniach w temperaturze pokojowej w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Po otwarciu opakowania i zerwaniu plomby gwarancyjnej produkt należy przechowywać w temperaturze: 3°C -10°C i spożyć w ciągu 3 miesięcy.
Jakości i kontrola jakości:
Pobieranie prób: 2 próbki na daną serię produkcyjną.
Program badań: badania wykonywane dla każdej serii produkcyjnej. Zawartość monoestrów kwasów tłuszczowych: metoda chromatografii gazowej.
Opakowanie:
Butelka szklana w kolorze oranżowym o pojemności nominalnej 120 ml, zamknięta zakrywką aluminiową typu Plifer Proof z uszczelką EPE i plombą gwarancyjną.