Menu
Promocje
EssentiALA Pure Essence 12 x 120 ml - czysta Omega369
EssentiALA Pure Essence 12 x 120 ml - czysta Omega369
588,00 zł 488,00 zł
szt.
essentiALA Pure Essence 2x120 ml - czysta Omega369
essentiALA Pure Essence 2x120 ml - czysta Omega369
98,00 zł 88,00 zł
szt.
essentiALA Pure Essence 4x120 ml - czysta Omega369
essentiALA Pure Essence 4x120 ml - czysta Omega369
196,00 zł 171,00 zł
szt.
essentiALA Pure Essence 8x120 ml - czysta Omega369
essentiALA Pure Essence 8x120 ml - czysta Omega369
392,00 zł 337,00 zł
szt.
essentiALA Pure Defence 2x120 ml - na odporność
essentiALA Pure Defence 2x120 ml - na odporność
118,00 zł 108,00 zł
szt.
essentiALA Pure Defence 4x120 ml - na odporność
essentiALA Pure Defence 4x120 ml - na odporność
236,00 zł 211,00 zł
szt.

Roślinne kwasy omega-3

0
Roślinne kwasy omega-3

Roślinny zamiennik tranu. Dlaczego warto stosować wegetariańskie czyli roślinne kwasy omega3?

Kwasy omega-3 oraz kwasy omega-6 są znane w zasadzie wszystkim, którzy interesują się zdrową dietą.

Należą one do grupy tak zwanych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niezbędnych – a więc takich, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wytwarzać dlatego muszą być dostarczane w diecie. Kwasy omega  3 i 6 są antagonistami, współpracują ze sobą, wchodząc w skład błon komórkowych i regulując procesy krzepnięcia krwi, działanie układu odpornościowego oraz pracę ścian tętnic. To tylko kilka najbardziej znanych funkcji tych związków. Niezaprzeczalnie są one niezbędne w codziennej diecie. Naprawdę niezbędne.

Pod nazwą omega-3 kryje się kilka różnych związków o zbliżonej budowie, różniących się między sobą długością łańcucha. Najbardziej znane EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozoheksaenowy), są kwasami przed wszystkim pochodzenia odzwierzęcego. Poza algami, nie ma ich w żadnych innych produktach roślinnych. Określa się je mianem długołańcuchowych kwasów omega-3. 

Nieco mniej znany, choć  tak naprawdę jedyny, którego organizm nie jest w stanie sam wyprodukować i spożywany w znacznie większych ilościach, jest kwas alfa-linolenowy (ALA). Jest to najkrótszy z rodziny kwasów omega-3 występujących w diecie człowieka. Jest to kwas omega3 pochodzenia roślinnego. I tylko roślinnego. 

Roślinne kwasy omega3 ALA mają wiele przewag nad tymi odzwierzęcymi. Warto o nich wiedzieć.

W przeciwieństwie do EPA/DHA spożywanie roślinnych kwasów omega-3  ALA nie niesie ze sobą ryzyka krwawienia. 

Kwasy ALA są znacznie bezpieczniejsze i w zasadzie nie ma przeciwskazań do ich stosowania. Mogą je stosować dzieci, dorośli, kobiety w ciąży jak i seniorzy bez względu na stan zdrowia.

Zupełnie inaczej sytuacja wygląda w przypadku kwasów EPA/DHA. Tutaj przeciwskazaniem są zaburzenia krzepliwości, należy zachować ostrożność i nie stosować dużych dawek u osób z hemofilią lub skazą krwotoczną, należy również uwzględnić możliwość wydłużenia czasu krwawienia u pacjentów z grupy zwiększonego ryzyka wystąpienia krwawienia, np. w przypadku zabiegów chirurgicznych czy wyrwania zęba. W przypadku stosowania dużych dawek u pacjentów z zaburzeniami krzepnięcia przyjmujących leki przeciwzakrzepowe należy kontrolować parametry krzepnięcia i w razie konieczności dostosować dawkowanie. Polskie Towarzystwo Pediatryczne nie zaleca stosowania kwasów EPA/DHA przed 20-tym tygodniem ciąży - właśnie ze względu na ryzyko krwawienia.

W przeciwieństwie do organizmów morskich i ich pochodnych, roślinny ALA na pewno nie zawiera mikroplastiku i innych zanieczyszczeń z mórz i oceanów

Wegetariański „tran” czyli roślinne kwasy omega ALA  są znacznie czystsze już na początku procesu produkcji. Rośliny nie gromadzą takich zanieczyszczeń jakie znajdują się w morzach.

Wszyscy wiemy, że morza i oceany zostały zanieczyszczone przez człowieka. Wody, w których żyją ryby zawierają metale ciężkie, zanieczyszczenia które spływają do mórz,  czy nawet związki radioaktywne z elektrowni jądrowej (np. po wybuchu Fukushima).

Kwasy ALA nie zwiększają ryzyka wystąpienia raka prostaty a podejrzewane są o to EPA/DHA

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 EPA, DHA i DPA w suplementach zwiększają o 71 proc. ryzyko wystąpienia najbardziej agresywnych postaci raka prostaty – twierdzą naukowcy z USA. Zespół naukowców z Fred Hutchinson Cancer Research Center, pod kierownictwem dr Alana Kristala, odkrył, że wysoka koncentracja EPA, DHA i DPA – trzech nienasyconych kwasów tłuszczowych mających działanie przeciwzapalne, zwiększa o 71 proc. ryzyko wystąpienia najbardziej złośliwych postaci raka prostaty, obarczonych wysokim ryzykiem przerzutów. W trakcie badań stwierdzono także, że wysoka koncentracja tych kwasów zwiększa o 44 proc. ryzyko występowania raka prostaty z niskim ryzykiem przerzutów, zaś o 43 proc. podnosi ryzyko wystąpienia wszystkich postaci tego nowotworu.

Z kwasów ALA organizm wytworzy sobie jeszcze 5 (pięć!) innych omega-3, wydłużając łańcuch. Ostatni to kwas DHA. 

Kwasy omega3 ALA to pierwsze kwasy w łańcuchu przemian. Organizm wytwarza sobie z niego wszystkie inne. Co ciekawe ten proces nie zachodzi w drugą stronę. I tak po kolei ALA przechodzi w SRA, ETA, EPA, DPA, DHA. Rola tych kwasów nie do końca została jeszcze poznana, ale wiadomo już że organizm korzysta z każdej z tych form! Efektywność całego tego procesu to średnio 10% - tyle właśnie powstanie EPA/DHA z kwasów ALA. Przy odpowiedniej podaży ALA organizm zapewni sobie wystarczającą ilość wszystkich kwasów omega3. Właśnie dlatego odpowiedniej jakości i ilości kwasy ALA są i mogą być stosowane jako zamiennik tranu.

Kwasy ALA mają znacznie szerszy zakres działania. 

Same kwasy ALA regulują poziom cholesterolu i chronią serce. Są też niezbędne dla prawidłowego rozwoju i wzrostu dzieci, wspierają także rozwój mózgu  Dodatkowo, po zamianie na pozostałe kwasy długołańcuchowe DHA i EPA przyczyniają się do prawidłowej pracy serca, DHA wspomaga pracę mózgu i prawidłowe widzenie. Korzystne działanie występuje przy spożywaniu 2g kwasów ALA, 250ml EPA/DHA. Biorąc pod uwagę 10% konwersję, widać na pierwszy rzut oka, że jeśli dostarczymy dziennie 2-3g (2.000 -3.000 mg) kwasów ALA, to zapewnimy sobie również odpowiednią ilość kwasów EPA/DHA.

Kwasy omega-3 ALA mają wiele zalet i w zasadzie nie mają wad. Dlatego warto po nie sięgać wzbogacając swoją dietę o te niezbędne związki. Optymalnym rozwiązaniem w przypadku suplementacji są estry etylowe pozyskane z oleju lnianego essentiALA. Oprócz wszystkich zalet ma jeszcze jedną - kluczową - przedłużone uwalnianie. Estry krążą w organizmie przez 24 godziny od spożycia. W ten sposób ich korzystne działanie jest wydłużone w stosunku do ich form olejowych, naturalnie występujących w pożywieniu.

Czysta esencja kwasów omega 3 

Roślinne kwasy omega-3

Ocena (17 ocen)

Średnia ocen: 4.4

Komentarze do wpisu (0)

Blog o zdrowiu
Wiedzieć więcej by wybierać mądrze. Dla zdrowia.
Omega-3 ALA

 Omega-3 - warto wiedzieć, ale nie wiadomo kogo zapytać.

Wiele mitów krąży wokół kwasów Omega-3. Które są lepsze? Które zdrowsze. Czym różni się ALA od DHA i EPA. No i co to jest konwersja.


 

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl