Promocje
essentiALA Pure Essence 8x120 ml
essentiALA Pure Essence 8x120 ml
392,00 zł 337,00 zł
szt.
essentiALA Pure Essence 4x120 ml
essentiALA Pure Essence 4x120 ml
196,00 zł 171,00 zł
szt.
essentiALA Pure Essence 2x120 ml
essentiALA Pure Essence 2x120 ml
98,00 zł 88,00 zł
szt.
EssentiALA Pure Essence 12 x 120 ml
EssentiALA Pure Essence 12 x 120 ml
588,00 zł 488,00 zł
szt.
Omega-3 ALA
Omega-3 ALA

 


 Omega-3 - warto wiedzieć, ale nie wiadomo kogo zapytać.

Wiele mitów krąży wokół kwasów Omega-3. Które są lepsze? Które zdrowsze. Czym różni się ALA od DHA i EPA. No i co to jest konwersja.


 

Zacznijmy od definicji 

Kwasy Omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, podstawowy budulec każdej błony komórkowej. Dzielą się one na kwasy pierwotne ALA oraz kwasy wtórne EPA i DHA.

  


 

omega-2 ALA

 

ALA (kwas alfa-linolenowy) to kwas tłuszczowy Omega-3 pochodzenia roślinnego, jedyny niezbędny Omega-3, tzn taki którego nasz organizm nie potrafi wyprodukować sobie sam i musi zostać dostarczony z pożywieniem. Definicja ta została potwierdzona w 2012 roku przez FDA  (The Food and Drug Administration).

Od strony chemicznej jest to najkrótszy wielonienasycony kwas tłuszczowy, „ojciec i matka” wszystkich pozostałych oraz ten który ma najszersze spektrum działania. Zawiera 18 atomów węgla i 3  wiązania podwójne.

Znajduje się on w orzechach włoskich, dyni, konopiach siewnych, brokułach, zielonym groszku, szpinaku i oczywiście najwięcej znajdziemy go w nasionach lnu.

 

Coraz więcej badań otwiera nam oczy na jego dobroczynne działanie. Przez wiele lat nauka skupiała się na badaniu pochodnych czyli DHA i EPA, ignorując seniora rodu.

 

 

 


 

omega dha

EPA i DHA czyli kwas eicosapentanaenowy i kwas dokozaheksaenowy - wtórne kwasy Omega-3. Są one efektem przemian kwasu ALA. Dlatego nazwane są one kwasami wtórnymi.

Nasz organizm potrafi je syntetyzować, oczywiście przy założeniu, iż dostarczymy odpowiednią dawkę kwasu pierwotnego, czyli ALA. Odwrotny proces nie zachodzi - to znaczy, że organizm nie potrafi wytworzyć ALA z kwasu DHA i EPA. EPA i DHA wbrew ogólnie panującemu przekonaniu nie są kwasami niezbędnymi. 

EPA zawiera 20 atomów węgla i 5  wiązań podwójnych. DHA ma 22 atomy węgla i 6 wiązań podwójnych.

Znaleźć je można w rybach, owocach morza i morskich glonach. Co ciekawe ryby w przeciwieństwie do człowieka nie syntetyzują kwasów EPA i DHA, lecz kumulują je z alg. Jeśli zaburzony jest łańcuch pokarmowy i ryby są karmione mączkami (hodowle) to nie mają skąd czerpać EPA i DHA. Takie ryby (jak np łosoś hodowlany) są ubogie w kwasy Omega-3.

 

  


 

Magiczne słowo - konwersja

 

Nasz organizm to cudowna, skomplikowana i bardzo mądra maszyna. Do prawidłowego działania i zachowania zdrowia wymaga właściwego surowca dostarczanego systematycznie i we właściwych proporcjach. 

Kwasy ALA - czyli Omega-3 pochodzenia roślinnego są przez nasz organizm zamieniane (konwertowane) do ich wtórnych form - czyli kwasu EPA i dalej DHA. Średnio ok 10% przechodzi tę drogę - czyli z 2000 g kwasów ALA wyprodukujemy 200 mg kwasów wtórnych - ale tylko wtedy jeśli organizm ma na nie zapotrzebowanie.

Kwasy Omega-3 mają dobroczynne działanie pod warunkiem, że są stale dostępne i krążą w organizmie. Kwasy ALA są depozytem, surowcem z którego nasz organizm czerpie wtedy gdy tego potrzebuje oraz tyle ile potrzebuje. 

Każdy z nas jest inny, prowadzi inny tryb życia i ma inną dietę. Dlatego nikt nie jest  w stanie obliczyć ile Twój organizm potrzebuje DHA i EPA. Żadne wytyczne tego nie stwierdzą. Jeśli Twój  „magazyn” jest pełen, to pozwalasz by organizm czerpał z niego swobodnie i będzie on sam syntetyzował DHA i EPA. I nigdy nie przedawkuje.

Szlak Omega-3

Niską konwersją ALA do DHA i EPA straszy się wegetarian i wegan, choć już wielu lat wiadomo, iż jest to nieprawda. Przełomowe badania wykonane na Uniwersytecie East Anglia w Norwich wykonane w roku 2010, udowodniły zdolność człowieka do syntetyzowania wystarczającej ilości DHA i EPA dzięki dużej aktywności desaturaz w diecie o ograniczonej podaży kwasów tłuszczowych pochodzenia rybiego. 

W badaniu w którym uczestniczyli weganie oraz jedzący ryby, sprawdzano m.in poziom wtórnych kwasów w osoczu oraz w błonach komórkowych. W testach uczestniczyło w sumie 4000 osób nie przyjmujących suplementów. Okazało się, że choć badani niespożywający ryb dostarczali tylko 50-80% dawki Omega-3 (oczywiście w postaci kwasu ALA) to w porównaniu z grupą jedzącą ryby, ich poziom DHA w krwi był zbliżony. Świadczy to o tym, że w warunkach deficytu nasz organizm świetnie sobie radzi i konwertuje ALA do jego pochodnych. Badania te jednoznacznie obalają mit o zbyt niskiej konwersji ALA do DHA i EPA i niezbędnej konieczności dostarczania tych drugich.(1)

Co więcej,  w toku innych badań okazało się, że konwersja ALA do pochodnych zmienia się w czasie cyklu życia - np. kobieta w okresie rozrodczym, bądź w ciąży konwertuje nawet 21% ALA do pochodnych (2).  Bardzo ważne jest zatem codzienne dostarczanie odpowiedniej ilości kwasów ALA, aby organizm miał z czego produkować jego pochodne. 

Procesy te są od strony bio-chemicznej są bardzo skomplikowane, ale warte wzmianki jest to iż jednym z najsilniejszych inhibitorów procesów konwersji  ALA do DHA i EPA jest kwas Omega-6.

 


 

Ile jest Omega-3 w Omega-3, oraz ile brakuje nam w diecie?

 

Zapotrzebowanie na kwasy Omega-3 wg zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ):

  • 2 g ALA, lub 250 mg dziennie (suma EPA i DHA), dla osób dorosłych oraz dzieci w wieku powyżej dwóch lat  a dla kobiet w okresie ciąży i karmienia dodatkowo 5-10%
  • 1 g ALA lub 100 mg dziennie dla dzieci w wieku od sześciu miesięcy do dwóch lat dla DHA.

 

Jak widać z powyższego konwersja na poziomie 10% dostarcza wystarczającą ilość kwasów wtórnych. W przeciętnej polskiej diecie dostarczamy tylko ok. 60%  dziennego zapotrzebowania na kwasy Omega-3 (szacowane na podstawie analizy spożycia produktów spożywczych według danych GUS). Zatem dziennie brakuje nam od 1 do 2 g ALA. Dokładnie tyle może uzupełnić  essentiALA. 

essentiALA jest koncentratem kwasów ALA, to w jednej łyżeczce do herbaty (4ml), znajduje się aż 2g (2000 mg) czystego kwasu Omega-3 ALA. Stanowi to dzienne zapotrzebowanie organizmu wg wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia, EFSA oraz FDA. Ponadto taka ilość kwasów ALA może się przekonwertować do min 100-300mg kwasów EPA/DHA, bez niebezpieczeństwa przedawkowania. Organizm przetworzy ALA w EPA/DHA - ale tylko tyle ile go zabraknie w diecie. 

Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia niezbędne jest regularne uzupełnianie diety w kwasy tłuszczowe, a dostosowanie odpowiedniej dziennej dawki do spożycia jest istotne ze względu na to, iż nadmierne spożycie EPA i DHA może być szkodliwe zdrowia. 

Dowody naukowe potwierdzają, że kwasy Omega 3 pochodzące z ryb, oleju rybiego, tranu czy wodorostów przedłużają okres krwawienia i z tego powodu są niebezpieczne dla kobiet w ciąży i podczas menstruacji, osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe i niesterydowe leki przeciwzapalne, np. aspirynę.

 


 

Kwasy Omega-3 (ALA) bezwględnie muszą się znaleźć w codziennym jadłospisie, ponieważ nasz organizm ich nie wytwarza. Jest to bardzo ważne ponieważ skutki niedoboru są poważne a zachwianie proporcji w dzisiejszej diecie między poziomem kwasów Omega-6 i Omega-3 może być przyczyną wielu dieto-zależnych chorób. Zalicza się do nich: miażdżycę, zawał serca, udar mózgu, spadek odporności, rozwój chorobę niedokrwienną serca, nadciśnienie nerkowe, zwiększoną podatność na choroby nowotworowe, alergie, spadek ostrości wzroku, astmy, zespół metaboliczny, cukrzycę typu 2 i inne.

 


  

Popularnym źródłem kwasów Omega-3 był tran (kwasy wtórne EPA i DHA). Jednak ze względu na ograniczoną podaż oleju z wątroby dorsza, producenci zaczęli promować olej rybi - który z tranem nie ma nic wspólnego. Na skalę przemysłową pozyskiwany jest z wielu gatunków ryb, głównie z sardeli z Peru. Nieświeży olej i tran mają nieprzyjemny zapach i smak. Ponadto  pojawiają się coraz częstsze doniesienia naukowe, które przestrzegają przed spożywaniem ryb i kwasów Omega-3 produkowanych z ryb, które zostały złowione w zanieczyszczonych akwenach. Biorąc pod uwagę zawartość metali ciężkich , furanów i dioksyn Polskie Towarzystwo Pediatryczne wydało stanowisko dla kobiet w ciąży, matek karmiących oraz rodziców małych dzieci dotyczące zachowania szczególnej ostrożności w spożywaniu ryb i pochodnych. 

 


 

Można podsumować, że nie ma lepszych i gorszych kwasów Omega-3. Są pierwotne i wtórne. Dostarczanie pierwotnych umożliwia naszemu organizmowi produkcję kwasów wtórnych przy jednoczesnym szerokim spektrum pro-zdrowotnych benefitów dostarczanych przez same kwasy ALA.  

Suplementując się kwasami EPA i DHA konieczne jest sprawdzanie zawartości naszego talerza, ponieważ można je przedawkować. Należy pamiętać też, że organizm nie potrafi konwertować DHA do ALA (czyli w drugą stronę). Jeśli nie dostarczymy ALA w pożywieniu, będziemy odczuwali skutki tego deficytu.

Dlatego dostarczanie Omega-3 w postaci ALA jest naturalną i pierwotną formą suplementacji - to z nich organizm wytworzy z wtórne kwasy EPA i DHA w takiej ilości jaka jest potrzeba w danej chwili.

 

kup teraz

 

Omega-3 essentiALA 

 

1. http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Omega-3-ALA-intakes-enough-for-EPA-DPA-levels-for-non-fish-eaters

http://ajcn.nutrition.org/content/92/5/1040.long

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12323090

 

 

 

 

Blog o zdrowiu
Wiedzieć więcej by wybierać mądrze. Dla zdrowia.
Omega-3 ALA

 Omega-3 - warto wiedzieć, ale nie wiadomo kogo zapytać.

Wiele mitów krąży wokół kwasów Omega-3. Które są lepsze? Które zdrowsze. Czym różni się ALA od DHA i EPA. No i co to jest konwersja.


 

Bestsellery
essentiALA Pure Essence 120 ml
essentiALA Pure Essence 120 ml
49,00 zł
szt.
essentiALA Pure Essence 2x120 ml
essentiALA Pure Essence 2x120 ml
98,00 zł 88,00 zł
szt.
essentiALA Pure Essence 4x120 ml
essentiALA Pure Essence 4x120 ml
196,00 zł 171,00 zł
szt.
essentiALA Pure Essence 8x120 ml
essentiALA Pure Essence 8x120 ml
392,00 zł 337,00 zł
szt.
Krem regeneracyjny z Omega-3 50 ml
Krem regeneracyjny z Omega-3 50 ml
57,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl