Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, Omega 6 i Omega 9 są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oznacza to, że ich dostarczanie (w odpowiednich proporcjach) jest kluczowe dla naszego zdrowia. To składniki istotne zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Do ich zadań należy wspomaganie funkcji układu odpornościowego, układu nerwowego i układu krążenia. Wpływają również na stan skóry, włosów i paznokci, pomagają organizmowi szybciej zregenerować się po chorobie.
Kwasy Omega 3, 6, 9 – skąd je wziąć?
Organizm jest samodzielnie w stanie wytworzyć jedynie kwasy Omega 9, jednak potrzebuje wsparcia w postaci odpowiedniej diety. Kwasy Omega 3 i Omega 6 można mu dostarczyć jedynie z zewnątrz – wraz z jedzeniem lub suplementacją. Dlatego tak ważne jest, by uwzględnić źródła tych składników w swojej diecie. Jednocześnie należy pamiętać, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebne są określone proporcje kwasów Omega. Warto szczególnie zwrócić uwagę na podaż Omega 3 w stosunku do Omega 6. Zalecana proporcja wynosi w tym przypadku 1:5 lub 1:6. W tradycyjnej diecie przeciętnego Polaka jest ona dość mocno zaburzona. Dlatego warto poznać źródła niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i włączyć je do jadłospisu.
Źródła kwasów Omega 3
Dostarczanie kwasów Omega 3 jest niezbędne. Pomagają one obniżyć poziom trój glicerydów i „złego cholesterolu” (HDL), a podnieść poziom tego „dobrego” (LDL). Wspierają w zapobieganiu powstawania stanów zapalnych i łagodzeniu ich przebiegu, zwiększaniu odporności i korzystnie wpływają na pracę mózgu oraz serca. Stanowią również budulec komórek, usprawniając pracę całego organizmu. Jak dostarczyć je organizmowi?
Najlepsze źródła kwasów Omega 3 to:
- tłuste ryby morskie, przede wszystkim pochodzące z zimnych wód, jak: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki,
- owoce morza,
- olej lniany,
- orzechy włoskie.
Źródła kwasów Omega 6
Te kwasy są równie ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak należy pamiętać, by dostarczać je w odpowiednich ilościach. Polacy zwykle spożywają za dużo kwasów Omega 6 w stosunku do kwasów Omega 3, co niweluje działanie przeciwzapalne tych drugich. Kwasy Omega 6 wpływają jednak na poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, a jednocześnie są budulcem komórek. Ponadto biorą udział w produkcji wielu ważnych hormonów, w tym neuroprzekaźników, dzięki czemu pomagają usprawniać pracę układu nerwowego i mózgu. Ich właściwa podaż może wspomóc leczenie zaburzeń hormonalnych, a także chorób skóry czy cukrzycy typu 2.
Kwasy Omega 6 można znaleźć w:
- olejach roślinnych: np. sojowym, słonecznikowym, kukurydzianym, a także np. z ogórecznika lub z wiesiołka,
- pestkach: dyni, słonecznika, sezamu,
- migdałach,
- orzechach ziemnych,
- awokado.
Źródła kwasów Omega 9
Funkcje kwasów Omega 9 w organizmie również są bardzo ważne. To substancje biorące udział w budowie komórek, przez co odpowiadają za prawidłową pracę całego organizmu. Pomagają też regulować poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Z obserwacji specjalistów wynika, że wysokie spożycie omega 9 wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na miażdżycę. Bogata w nie jest przede wszystkim tradycyjna dieta śródziemnomorska.
Najlepsze źródła kwasów Omega 9 to bowiem:
- oliwa z oliwek – najlepiej z pierwszego tłoczenia, mętna,
- oleje roślinne: rzepakowy, sojowy, sezamowy,
- orzechy ziemne.
Kwasy tłuszczowe Omega 3, 6, 9 – dobra dieta to podstawa
Jak widać, wiele produktów, które stanowią bardzo dobre źródła kwasów Omega, są nieodłącznymi elementami tzw. zdrowej diety. Kluczowe są jednak proporcje spożywanych produktów, by zapewnić sobie odpowiedni poziom wszystkich niezbędnych substancji. Osoby dorosłe powinny przynajmniej 2 razy w tygodniu zjadać porcję (100 – 150 g) tłustej, dzikiej ryby morskiej. Bardzo ważne jest przy tym aby sprawdzić pochodzenie ryby i mieć pewność, że została złowiona w czystym akwenie, a co za tym idzie miała jak najniższą zawartość metali ciężkich. Ryb z Bałtyku należy unikać właśnie z powodu dużego skażenia. W przypadku kupowania ryb warto zapłacić więcej aby spożywać tylko ryby wysokiej jakości. Polecamy przyrządzić ją na parze lub w piekarniku, by zachowała swój smak i właściwości – smażenie jest zdecydowanie niewskazane. Można za to skropić ją oliwą, która pomoże dostarczyć cennych kwasów Omega 9. Dzienne zapotrzebowanie pokryją ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Z kolei równowartość zalecanej ilości kwasów Omega 6 można uzyskać, spożywając łyżkę oleju roślinnego (np. słonecznikowego). To również substancja, które znajdują się w margarynach – zwykle wystarczy 1 łyżeczka, by pokryć zapotrzebowanie.
Osoby, które nie lubią ryb ani owoców morza mają nieco utrudnione zadanie. Dawniej aby dostarczyć Omega3 spożywano olej lniany lub tran. Część zapotrzebowania pokryją również orzechy, jednak należy uważać, ponieważ są bardzo kaloryczne. Najwygodniejszym rozwiązaniem w takim przypadku jest suplementacja. Produkty EssentiALA to nowoczesne, smaczne i wygodne rozwiązanie, bo stanowią doskonałe źródło wszystkich kwasów Omega 3, 6 i 9, z dużą przewagą tych pierwszych. Są pozyskiwane z oleju lnianego, a więc naturalne i całkowicie roślinne. Dzięki temu nadają się również dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Już jedna łyżeczka pokryje zapotrzebowanie dorosłego na niezbędne kwasy tłuszczowe (zalecana dawka dla dzieci to pół łyżeczki) w odpowiednich proporcjach!
Warto sprawdzić suplement z omega 3 dla dzieci - wspomaga on ich rozwój i dba o dobre samopoczucie.
Ocena (13 ocen)