Siemię lniane - leczy czy truje? Czy warto używać?
Jak przygotować siemię lniane, by sobie nie zaszkodzić. Kiedy korzystać z jego właściwości.
Siemię lniane, czyli wysuszone nasiona lnu od wieków są obecne w naszej kuchni i zielniku. Są źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych.
Siemię zawiera błonnik regulujący pracę jelit, ok 18 g białka na 100 g produktu, witaminy z grupy B, witaminę E, kwas foliowy, magnez, cynk, fitoestrogeny, flawonoidy, lecytynę. Ale przede wszystkim jest bardzo bogatym źródłem kwasów Omega-3 ALA.
1 łyżka stołowa suchych nasion lnu to 53 kcal.
Len (Linum usitassimum) oprócz cennych substancji bio-aktywnych zawiera również związki cyjanogenne należące do grupy glikozydów nitrylowych: przede wszystkim linustatynę oraz neolinustatynę. Stanowią one naturalną obronę rośliny przed roślinożercami, dlatego znaleźć je można w całej roślinie - ale najwięcej jest w wierzchołkach siewek i nasionach.
Związki, te w pewnych okolicznościach mogą przekształcić się w cyjanowodór (znany jako kwas pruski).Siemię lniane - to z którego produkowany jest olej lniany, lub nasiona które spożywamy, zawiera nawet 500mg związków cyjanogennych w 100 g suchego produktu.
Kiedy siemię lniane uwalnia szkodliwe substancje?
Dopóki ziarno jest nienaruszone, związki te są stabilne i nie ulegają przemianom chemicznym. Dzieje się tak, ponieważ glikozydy i aktywujące je enzymy umieszczone są w różnych częściach ziarna i nie stykają się ze sobą. Dopiero w momencie pęknięcia lub zgniecenia łupiny i naruszenia struktury ziarna, następuje aktywacja enzymów, które rozpoczynają przemianę glikozydów w cyjanowodór. Proces ten nazywamy cyjanogenezą.
Glikozydy cyjanogenne (linamaryna, linustatyna, neolinustatyna, lotaustralina) mają udowodnione działanie hepato- i nefrotoksyczne (uszkadzające wątrobę i nerki) oraz powodują blok wchłaniania.
The EFSA Journal (2004) 105, 1-28 (Opinion of the Scientific Panel on Food Additives, Flavourings, Processing Aids and Materials in Contact with Food (AFC) on hydrocyanic acid in flavourings and other food ingredients with flavouring properties).
Używać czy porzucić?
Siemie lniane jest używane od pokoleń. Jednak ważne by mądrość naszych przodków przekazywać w całości, gdyż wiedza stosowana wybiórczo może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Całe ziarenka
Siemię w całości - można bezpiecznie spożywać np. jako dodatek do wypieków, zalane zimną lub gorącą wodą. Działa przeczyszczająco i regulująco na układ pokarmowy, gdyż zawiera dużo błonnika (27g na 100 g nasion), który reguluje perystaltykę jelit. Pomaga usunąć resztki pokarmowe zalegające w jelitach, przez co jest ważnym czynnikiem w procesie detoksykacji organizmu. Po zaparzeniu lub ugotowaniu wydziela charakterystyczny śluz, który doskonale reguluje pracę jelit. Przy problemach żołądkowych świetnie sprawdza się jako środek blokujący wchłanianie - nasz organizm łatwiej i bezpieczniej pozbędzie się pożywienia, które nam zaszkodziło. W większości siemię opuszcza nasz organizm w niezmienionej formie. Niestety z całych ziarenek nie jesteśmy w stanie czerpać drogocennych kwasów Omega-3 ALA.
Siemię mielone
W zmielonym siemieniu lnianym poddanym działaniu wysokiej temperatury niestety ulegają zniszczeniu również drogocenne kwasy Omega-3 ALA. Dlatego siemię w takiej formie nie uzupełnia ich braków.
Nigdy nie należy zalewać zmielonego siemienia zimną wodą, gdyż zwiększa to szkodliwy wpływ związków cyjanogennych (rozpuszczają się w wodzie i lepiej wchłaniają w jelitach).
Warto pamiętać aby siemię lniane spożywać przynajmniej godzinę przed posiłkiem, gdyż ogranicza ono wchłanianie pokarmów, witamin, biopierwiastków, fitozwiązków i innych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji odżywczych.
Siemię na problemy skórne
Siemię lniane ma dobroczynny wpływ na skórę i może być stosowane zewnętrznie np. w formie okładów. Dobrze sprawdza się w leczeniu oparzeń, trudno gojących się ran, zmian skórnych (np. u chorych na atopowe zapalenie skóry). By przygotować okład z siemienia lnianego trzeba je gotować ok. 10 min aż do uzyskania gęstej papki. Wkładamy je następnie do bawełnianego lub lnianego woreczka i ciepłe przykładamy do zmienionego chorobowo miejsca.
Siemię jako surowiec do produkcji oleju lnianego
Podczas tłoczenia oleju lnianego na zimno zniszczeniu ulegają łupinki siemienia i rozpoczyna się proces cyjanogenezy. Trujące pochodne cyjanku przechodzą do oleju a następnie wraz z posiłkiem do Twojego organizmu. W pojedynczej dawce naturalnie nie są to duże ilości, ale już w kilka miesięcy Twój organizm może skumulować szkodliwą dla nerek i wątroby dawkę.
Aż 60% naszego mózgu to kwasy z rodziny Omega! Niestety oprócz kwasów Omega-3 wraz z olejem lnianym do naszego organizmu dostarczamy trujące cyjanogeny. Wiedziała o tym dr. Budwig tworząc swoją słynną dietę, dlatego swoim pacjentom zalecała miesięczne przerwy w spożywaniu oleju lnianego. W przeciwnym wypadku, przy stosowaniu zalecanej dawki 6-8 łyżek oleju dziennie pacjenci narażeni byli na uszkodzenie nerek i wątroby. Z tego też powodu we Francji sprzedaż oleju lnianego jest zakazana od 1973 roku, a wielu krajach bardzo ograniczona. W Stanach Zjednoczonych olej lniany nie otrzymał certyfikacji GRAS (Generaly Regarded As Safe) - jego pro-zdrowotne działanie zostało zakwestionowane właśnie ze względu na obecność cyjanogenów.
Dla nas wysokolinolenowy (czyli taki, który ma dużo Omega-3) olej lniany jest surowcem a nie finalnym produktem. W procesie produkcji poddajemy go gruntownemu procesowi oczyszczania i usuwamy z niego wszystkie szkodliwe substancje - to co toksyczne czyli cyjanogeny oraz to co tuczące - czyli glicerol. Gruntowne, wieloetapowe oczyszczanie czystą wodą, pozwala nam na usunięcie nie tylko cyjanogenów, ale również pozostałości po środkach ochrony roślin i alergenów. Dlatego wyniki badań laboratoryjnych wskazują na zerową ilość szkodliwych substancji takich jak metale ciężkie, cyjanogeny, środki ochrony roślin, pleśnie czy grzyby. A trzeba pamiętać, że wartość zerowa to coś znacznie lepszego niż "mieszczące się w normach". Normy zakładają bowiem pewną, dopuszczalną ilość szkodliwych substancji. Właśnie ze względu na ultra-czystość essentiALA jest rekomendowana do bezpiecznego stosowania przez kobiety w ciąży i małe dzieci. essentiALA jest najczystszym suplementem Omega-3, co potwierdzają wyniki badań, wykonane przez niezależne laboratoria. Co więcej - publicznie je udostępniamy.
W essentiALA znajdziesz kwasy tłuszczowe w tzw. złotych proporcjach - tj trzykrotnie więcej Omega-3 niż Omega-6, co pozwala przywrócić właściwą równowagę obu kwasów w naszej diecie.
Dlatego jest doskonałym produktem dla osób, które pragną uzupełnić niedobór kwasów Omega-3 w najzdrowszy i najbezpieczniejszy sposób.
Źródła:
- http://rozanski.li/1005/nitrylozydy-siemienia-lnianego-i-jeszcze-pare-faktw-o-lnie-semen-lini/
- http://www.whfoods.com/genpage.php?pfriendly=1&tname=foodspice&dbid=81
- http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2007/155.pdf
- Article 2-1 Créé par Décret n°78-840 du 9 août 1978 (JORF 11 août 1978).
La teneur en acide érucique des huiles, des graisses et de leurs mélanges, destinés tels quels à la consommation humaine, doit être calculée sur la teneur totale de ces produits en acides gras dans la phase grasse. Elle ne doit pas dépasser 5 p. 100.
“It is forbidden to have for sale, put on sale or sell under any name or form, for human consumption flaxseed oil, either natural or mixed with other food products” - http://www.fda.gov/ohrms/dockets/98fr/040699d.txt
Ocena (16 ocen)