Menu
92% osób nie wie lub jest w błędzie...
92% osób nie wie lub jest w błędzie...

92% badanych osób nie wie lub myli się...

Jaka jest różnica pomiędzy kwasami Omega-3 i Omega-6? Czy można je przedawkować?

 

Jest duże prawdopodobieństwo, że potrzebujesz Omega-3 a masz za dużo Omega-6… Przeczytaj i oceń ile kwasów tłuszczowych jest w Twojej diecie i sprawdź czy należysz do grona 85% osób z niedoborem kwasów Omega-3. No i czym skutkuje zaburzenie równowagi.


 

Omega-3 i Omega-6 należą do kwasów wielonienasyconych. Kwasy te przekształcają się w organizmie w prostaglandyny, które biorą udział w regulacji każdego narządu, każdej komórki ludzkiej.


 

Dieta bogata w Omega-3 i Omega-6 jest kluczem do zdrowia. 

Musimy dostarczać wraz z pożywieniem dwa pierwotne kwasy tłuszczowe: kwas linolowy (LA), czyli najważniejszy z kwasów Omega-6 oraz kwas linolenowy (ALA) najcenniejszy z grupy Omega-3. Nasz organizm nie jest w stanie ich wytworzyć.

Oba te kwasy są pochodzenia roślinnego i to właśnie z nich nasz organizm syntetyzuje pochodne, wtórne kwasy Omega. I tak z Omega-3 ALA produkujemy kwasy EPA i DHA - te które znajdują się np. w tranie czy oleju rybim. Ze względu na to, że jedynym kwasem tłuszczowym Omega-3, którego organizm nie jest w stanie sam wytworzyć jest ALA,  jest on nazwany niezbędnym - musimy go dostarczać z pożywieniem (definicja FDA od 2012 roku). Wszystkie inne Omega-3 są kwasami wtórnymi, nasz organizm wytwarza je w czasie procesów metabolicznych. Zamiana ALA w EPA i DHA jest tym skuteczniejsza, im więcej dostarczamy ALA i zależy od zapotrzebowania naszego organizmu. Nadmiar ALA jest po prostu usuwany. Ważne jest, że proces konwersji nie zachodzi w drugą stronę - czyli nie jesteśmy w stanie wytworzyć ALA z EPA i DHA. 

Omega-6 jest łatwo dostępna i znajduje się w mięsie i produktach odzwierzęcych takich jak sery, mleko, jajka. Ze źródeł roślinnych znajdziemy ją w oleju słonecznikowym, rzepakowym, oliwie z oliwek, orzechach. W dzisiejszej diecie dostarczenie wystarczającej ilości tego kwasu z pożywieniem nie stanowi problemu. 

 

Kłopot jest z Omega-3 - nie tylko dlatego, że mało jest żywności, która może nam ją dostarczyć, ale również dlatego, że jest niestabilna - niezwykle łatwo się utlenia i rozpada w wysokiej temperaturze tworząc szkodliwe tłuszcze trans. To właśnie utleniona Omega-3 sprawia, że po 2-3 dniach ryba zaczyna śmierdzieć. Ten sam proces odpowiedzialny jest za rybny zapach oleju lnianego - który już po 2 tygodniach od otwarcia „trąci” nieświeżą rybą. Im więcej Omega-3 w produkcie, tym łatwiej „jełczeje”. Utleniony olej bardziej nam szkodzi, niż pomaga. Kwasów Omega-3 prawie już nie ma, są za to szkodliwe kwasy trans. Stopień utlenienia można sprawdzić badając tzw liczbę nadtlenkową. Im bardziej utleniony olej, tym wyższa tzw liczba nadtlenkowa. Jeśli kupujesz tran, zapytaj o liczbę nadtlenkową - dobry nie powinien mieć więcej niż 0,1, wówczas jest właściwie bez zapachu.

Producenci nie „lubią” produktów bogatych w Omega-3 - mają one bowiem krótki termin przydatności do spożycia. Niektóre oleje lniane mają wydłużony termin przydatności - oznacza to, iż jest on produkowany jest z nisko-linoleinowej odmiany lnu. Taki olej ma tylko kilka procent Omega-3. Dobry olej lniany ma prawie 60%. Również dlatego genetycznie zmodyfikowano ziarno soi. Ten najczęściej zasiewany gatunek właściwie jest pozbawiony Omega-3, bo ziarno starej odmiany bardzo szybko ulegało utlenieniu. A Omega-3 jest jest bardzo cennym i niezbędnym składnikiem naszej diety.

Uważa się, że wiele chorób dieto-zależnych ma swoje podłoże właśnie w zaburzeniu równowagi pomiędzy kwasami Omega-3 i Omega-6 oraz w dostarczaniu zbyt dużej ilości tego drugiego. W zasadzie tylko tego drugiego...


 

Kwasy tłuszczowe Omega-3. 

To właśnie one mają najbardziej ochronne i pro-zdrowotne właściwości. Wg. wielu badań ich rola jest kluczowa w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Działają przeciwzapalnie, chronią przed astmą, osteoporozą, śmiertelną arytmią. Wspierają pamięć i koncentrację, bywają środkiem wspomagającym leczenie w przypadku demencji i niektórych psychoz. Poprawiają i utrzymują nawilżenie skóry, chronią stawy.

Ponadto źródła medyczne wskazują, że podnoszą odporność, pobudzając limfocyty typu T, hamują proces namnażania komórek nowotworowych, skutecznie zwalczają procesy zapalne w organizmie, chronią układ krwionośny, regulują przewodnictwo nerwowe, działają regulująco na działanie insuliny (wykorzystywane w leczeniu cukrzycy), łagodzą nadpobudliwość dzieci, wpływają regulująco na układ rozrodczy, zmniejszają napięcie przedmiesiączkowe, przyspieszają przemianę materii u osób z zastojami i nadwagą.

Długa jest lista działań pro-zdrowotnych a wiele właściwości jest wciąż badanych i odkrywanych przez naukowców.

naczynia krwionośne

 

Najbardziej przebadanym pro-zdrowotnym efektem diety bogatej w kwasy Omega-3 jest regulacja poziomu cholesterolu i niezwykle istotne działanie w profilaktyce przeciwzawałowej i przeciwudarowej.

Dowiedziono naukowo, że kwasy te poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu DL znacznie ograniczają ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.

Co więcej, Omega-3 rozpuszcza stare złogi w naczyniach krwionośnych, rozrzedza krew i ma działanie przeciwzapalne przez co w zasadzie nie dopuszcza do wystąpienia zawału czy zatoru. Jest jednak bardzo ważny warunek - Omega-3 musi być w naszym organizmie na stałe - nasz codzienny posiłek musi zawierać wystarczającą ilość Omega-3, bo tylko wtedy mogą one zrównoważyć spożywane w nadmiarze Omega-6. 

Kwasy Omega-3, są także absolutnie niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu i dziecka. (1) (2) 


 

Omega-6 - druga strona medalu

Omega-6 jest antagonistą Omega-3. Podczas gdy np. Omega-3 zmniejsza krzepliwość krwi, to Omega-6 sprzyja jej zagęszczeniu. Kwasy Omega-6 działają pro-zapalnie, zaś Omega-3 mają działanie przeciwzapalne.

Omega-6 mają wiele zalet - wzmacniają układ nerwowy, przyspieszają gojenie ran, odżywiają skórę, włosy i paznokcie, wspierają pracę nerek, wątroby.

Brzmi dobrze, ale… nadmiar Omega-6 bardzo nam szkodzi. 


 

Skutki nadmiaru Omega-6.

Nadmiar Omega-6, zaczyna blokować działanie kwasów Omega-3 i tworzy cząsteczki zwane mediatorami lipidowymi o prozapalnym działaniu. Enzymy odpowiedzialne za metabolizm obu kwasów jednakowe, więc oba kwasy konkurują o nie.

Dowiedziono naukowo, że duże spożycie tłuszczów Omega-6 przy niedoborze Omega-3 prowadzi do schorzeń zapalnych i zwyrodnieniowych. Przy nadmiarze tego kwasu nasz organizm funkcjonuje de facto w ciągłym stanie zapalnym. Sprzyja również rozwojowi raka piersi po menopauzie i stymuluje wzrost nowotworów prostaty. 

Badania wskazują również, że nadmiar Omega-6 może być odpowiedzialny za otyłość. (3)

Odpowiednia, zbilansowana ilość Omega-3 w diecie, zrównoważy negatywne skutki nadmiaru Omega-6.

Według prof. Umberto Veronesi (4), włoskiego onkologa światowej sławy, byłego ministra zdrowia Włoch, autora ponad 800 publikacji naukowych i kilkunastu książek poświęconych profilaktyce i leczeniu nowotworów optymalna proporcja Omega-6 do Omega-3 wynosi 5 lub 6:1. Niektóre źródła i diety zalecają proporcje 4:1, a w dodatku sugerują, że im mniej Omega-6, tym lepiej. (5)

 

W erze paleolitu proporcje Omega-3 i Omega-6 wynosiły 1:1. Większość medycznych źródeł wskazuje, że w XXI wieku powinniśmy dostarczać nie więcej Omega-6 niż pięciokrotność kwasów Omega-3.

Mniejsza o detale. I tak większość z nas w ogóle nie trzyma proporcji poniżej 10:1. Bywa, że regularnie stosunek tłuszczów w diecie wynosi 20:1, a nawet 40:1!

deficyt


 

Skąd taki nadmiar Omega-6 w dzisiejszej diecie?

Globalne badania z 2016 roku wykazały, że aż 85% populacji w krajach rozwiniętych ma deficyt kwasów Omega-3. W Polsce też nie jest dobrze - dostarczamy średnio 60% dziennego zapotrzebowania na Omega-3 (dane GUS). (6) (7)

Mapa Omega-3

Skąd takie zaburzenie równowagi we współczesnej diecie? Odpowiedź jest bardzo prosta. Nasza dieta uległa radykalnej zmianie w ostatnich 100-200 latach. Zmieniliśmy drastycznie skład naszego talerza a dzisiejsza żywność pochodzi w większości z zaburzonego łańcucha pokarmowego.Co to znaczy?

Dawniej żywność pochodziła z małych gospodarstw, gdzie krowy pasły się na łąkach i jadły trawę, kury biegały po podwórkach i skubały trawę. Roślinny, świeży pokarm dostarczał zwierzętom kwasy Omega-3 ALA. Dzięki temu zarówno wołowina, drób czy jajka zawierały oprócz Omega-6 również sporo kwasów Omega-3. Przy chowie przemysłowym zwierzęta nie mają dostępu do świeżej trawy i karmione są paszami. Takie mięso i jaja zawierają kilkunastokrotnie więcej kwasów Omega-6 niż z chowu domowego.

jajka

 

Dr Artemis Simopoulos - lekarz, badacz, Prezes Center for Genetics Nutrition, przebadała jajka pod kątem zawartości Omega-3 i Omega-6. Pod lupą znalazły się wiejskie jajka ekologiczne z chowu tradycyjnego i jajka z chowu przemysłowego.

Okazało się że jajka wiejskie mają proporcje 1,5:1 Omega-6 do Omega-3 a jajka z chowu przemysłowego  aż dziesięciokrotnie więcej Omega-6 tj 15:1! (8)

  

Nie tylko sama żywność uległa zmianie, również nasze nawyki. Jemy coraz więcej przetworzonej i smażonej żywności. Takie produkty jak olej słonecznikowy, wieprzowina, żółte sery, masło czy wędliny goszczą na naszych stołach zbyt często i to one właśnie dostarczają nam nadmiar Omega-6, zaburzając delikatną równowagę.

Efektem jest ciągły stan zapalny organizmu - właśnie z tego powodu jesteśmy często chorzy na „nie wiadomo co”.

Tabela oleje


 

Co możemy zrobić?

Wiemy jak trudno jest zmniejszyć ilość Omega-6 w naszym jadłospisie. Oczywiście warto zastanowić się nad dietą i zmniejszyć ilość spożywanych kwasów Omega-6 - mniej smażonego, mniej oleju słonecznikowego, żółtych serów, wieprzowiny...  

Nie zmieniając sposobu żywienia, aby zachować zdrowie musimy wyrównywać nadmiar Omega-6 poprzez spożywanie więcej produktów bogatych w Omega-3.

Ważne, aby wybierając produkty mające uzupełnić Omega-3 w naszej diecie, sprawdzać proporcje Omega-6 i Omega-3 i wybierać te, które mają przewagę Omega-3 nad Omega-6. Tylko w taki sposób uda się przywrócić równowagę. 


 

Źródła Omega-3

Bogatym źródłem Omega-3, którym łatwo było zbilansować nadmiar Omega-6 był dawniej olej rybi i ryby. Jednak ze względu na zanieczyszczenie mórz i oceanów ryby dziko żyjące zostały skażone metalami ciężkimi a hodowlane mają niski poziom Omega-3 (są karmione paszą, więc nie mogą kumulować Omega-3 z alg). W oferowanych w sprzedaży suplementach z oleju rybiego znajduje się 12-24%. Reszta to wypełniacze, konserwanty, dodatki smakowe.

Produktem roślinnym który zawiera aż 60% Omega-3 jest essentiALA -  estry kwasów Omega-3 wyizolowane z lnu.

estryfikacja

Dzięki estryfikacji z trójglicerydów (oleju) powstaje niskokaloryczna forma wysoko-przyswajalnych mono-estrów - maleńkich cząsteczek, które utrzymują wysoki stabilny poziom kwasów Omega-3 aż przez 24 godziny po spożyciu. essentiALA wykazuje profilaktyczne działanie pro-zdrowotne i  przeciwzawałowe. 

essentiALA jest koncentratem i zawiera aż 60% Omega-3 (trzykrotnie więcej Omega-3 niż Omega-6), dzięki czemu przywraca równowagę w organizmie.

W jednej łyżeczce do herbaty znajduje się dzienne zapotrzebowanie na Omega-3 dla dorosłego człowieka. Dzięki suplementacji essentiALA w łatwy sposób można zbilansować dietę w te wspierające dobre zdrowie kwasy tłuszczowe - bez dodatków, konserwantów czy innych szkodliwych substancji.

 

 

Dane źródłowe: 

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23668691

(2)http://medicalxpress.com/news/2016-12-specific-gene-diseases.html

(3)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808858/

(4) Prof. Umberto Veronesi - światowej sławy onkolog, były minister zdrowia Włoch, autor ponad 800 publikacji naukowych i kilkunastu książek poświęconych profilaktyce i leczeniu nowotworów, zwłaszcza raka piersi. Prywatnie wegetarianin. 

Umberto Veronesi, Mario Pappagallo: "Z rakiem walczy się przy stole", polskie wydanie: Lucci Editore , 2014 r.

(5)https://dailyhealthpost.com/the-ideal-ratio-of-omega-6-to-omega-3-fatty-acids-for-reducing-inflammation/

http://gamalift.com.br/site/artigos/22.pdf

(6) http://www.nutraceuticalsworld.com/contents/view_breaking-news/2016-06-21/map-highlights-issue-of-global-omega-3-deficiency

(7) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163782715300333

(8) https://www.youtube.com/watch?v=bOLgLf9gShE

 

 

Blog o zdrowiu
Wiedzieć więcej by wybierać mądrze. Dla zdrowia.
Omega-3 ALA

 Omega-3 - warto wiedzieć, ale nie wiadomo kogo zapytać.

Wiele mitów krąży wokół kwasów Omega-3. Które są lepsze? Które zdrowsze. Czym różni się ALA od DHA i EPA. No i co to jest konwersja.


 

Promocje
essentiALA Pure Essence 2x120 ml
essentiALA Pure Essence 2x120 ml
98,00 zł 88,00 zł
szt.
EssentiALA Pure Essence 8-pack
EssentiALA Pure Essence 8-pack
392,00 zł 337,00 zł
szt.
essentiALA Pure Essence 12x120ml
essentiALA Pure Essence 12x120ml
588,00 zł 488,00 zł
szt.
Bestsellery
essentiALA Pure Essence 120 ml
essentiALA Pure Essence 120 ml
49,00 zł
szt.
essentiALA Pure Essence 2x120 ml
essentiALA Pure Essence 2x120 ml
98,00 zł 88,00 zł
szt.
essentiALA Pure Essence 4x120 ml
essentiALA Pure Essence 4x120 ml
196,00 zł
szt.
Krem regeneracyjny z Omega-3 150 ml
Krem regeneracyjny z Omega-3 150 ml
77,00 zł
szt.
Krem regeneracyjny z Omega-3 50 ml
Krem regeneracyjny z Omega-3 50 ml
57,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl